Menu Zavrieť

Ako pripraviť zadanie pre grafika?

Rozumne ste usúdili, že potrebujete novú grafiku nejakého propagačného produktu či nástroja a uvedomujete si, že sami v skicári si to neurobíte. Ste odhodlaní zveriť to do rúk odborníka v grafickom štúdiu. Ako však docieliť, aby vás grafik pochopil a dal vám to, čo chcete?

Nie je v tom nič zložité – poriadne si premyslite zadanie. V prvom rade si musíte určiť, o čo pôjde. Bude to plagát? Vizitka? Web? Banner? Aké budú rozmery? Každý produkt má svoje určité špecifiká. Napríklad na banner umiestnený pri ceste grafik nemôže použiť množstvo drobného textu a na vizitku zase nedá fotku firemného sídla. Čím presnejšie vymedzíte produkt, ale aj jeho cieľovú skupinu, tým lepšie. Plagát visiaci na nástenke v škole musí zaujať iným spôsobom ako zavesený v domove dôchodcov.

Čo chcete grafikou povedať?

Chcete predať produkt, pozvať ľudí na akciu alebo len ukázať svoju značku? Pri inom cieli kladie grafik dôraz na iné detaily. Pomôže mu aj to, keď mu poviete, kto je vaša konkurencia, od koho sa chcete odlíšiť alebo čo sa vám na konkurenčnej grafike páči či nepáči. Grafikovi to prezradí vaše osobné preferencie, stotožní sa s nimi a vy sa potom ľahšie stotožníte s jeho výsledným dielom.

Máte preferované farby? Viete, ktoré prvky tam s určitosťou chcete mať použité? Páči sa vám nejaký druh písma? Chcete decentnejšiu grafiku alebo niečo odviazanejšie ako Custom Design Studio? Všetko to povedzte grafikovi. Pre neho to však nie je ako zákon, ktorý musí striktne dodržať, ale skôr ako mapa, ktorá ho navedie tou správnou cestou.

Disponuje vaša spoločnosť dizajn manuálom? Ideálne! Určite ho poskytnite grafickému štúdiu. Tak bude grafik presne vedieť, aké odtiene farieb sú tie vaše korporátne či aké verzie loga smie použiť.

Nemusíte mať úplne presnú predstavu grafiky, ktorú chcete. No každý má určité preferencie či predstavy, čo sa k jeho firme hodí. Čím viac týchto informácií grafik má, tým jednoduchšie odhadne výslednú cenu návrhu a rýchlejšie spracuje dizajn. No najmä dostanete to, po čom túžite a vyhnete sa nedorozumeniam.

SPÄŤ NA BLOG


CUSTOM DESIGN STUDIO NEWS